Advaita
(non-dualiteit) en coaching

Een wonderlijke combinatie, coaching en Advaita (non-dualiteit). Een coach is iemand is die iets leert of nieuw inzicht geeft. Advaita (non-dualiteit) is de herkenning dat ik als op zichzelf staand persoon juist illusie is, wat we werkelijk zijn is één. ‘Ik’ is een oneindige beweging, expressie van dat wat is. Hoe kan een verzinsel je begeleiden? De ene illusie die met een ander spreekt?

Ik, als uitdrukking van het totale leven, klinkt in theorie prachtig. De praktijk is natuurlijk dat we onszelf als losstaand persoon zien. We hebben een naam, een geboortedatum, duizenden ideeën over wie we wel en niet zijn en alle ellende die daarbij hoort! Want sommige zaken horen zeker niet bij me, allerlei ‘fouten’ die opgelost of gerepareerd moeten worden.

Joris Vincken Advaita CoachingEenvoudige oplossing

Als je op zoek bent naar een therapeut of coach die je een pil geeft, een eenvoudige oplossing, dan ben ik niet degene die je zoekt. Als je echter wilt herkennen hoe je je relatie met dat wat in je leven gebeurt kunt veranderen, bel me dan. Echte vrijheid ontstaat niet door de wereld om ons heen te veranderen, zelfs niet door onszelf te veranderen, maar in de herkenning dat we altijd al vrij waren, hoe onmogelijk dat soms ook lijkt. Wat ik ben, wat jij bent, is vrijheid, het is onze diepste essentie.

Wij zijn niet een persoon die bewust is, maar bewustzijn, dat zichzelf uitdrukt als een persoon. Advaita Vedanta (letterlijk niet-twee of non-dualiteit) is een wezenlijk andere kijk op onszelf en het leven. Een omkering die in zekere zin niets veranderd, maar toch zal nooit iets meer hetzelfde zijn. Als ik mijzelf als bewustzijn herken, als het leven zelf, valt mijn gehechtheid aan ‘mijn ik’ een beetje weg. De wereld om mijn heen hoeft niet langer in het teken van mijn welzijn te staan, maar ik herken dat ik zowel de wereld, als dat wat naar die wereld kijkt ben.

In woorden klinkt dit misschien complex, ons hoofd probeert het onberijdbare te begrijpen. Daarom zijn coaching sessies geen oneindige stroom aan woorden, maar vooral de rechtstreekse ervaring van je rijkdom. Afhankelijk van je vraag, van dat wat echt gezien wil worden, zijn we stil, luister ik en zal eerder vragen aan je stellen dan advies geven. Je hebt mijn advies niet nodig, de antwoorden die je zoekt wist je al lang. Alleen is er tijdens ons leven een grote berg aan bagage bijgekomen, in de vorm van kennis en overtuigingen. Hierdoor zien we soms door de bomen het bos niet meer. Herontdek wat overblijft als al deze verhalen wegvallen. Mijn interesse is in dat wat puur is, wat je bent voordat het verhaal van ‘ik’ zo belangrijk werd.

Wil je meer weten of vraag je je af of een Advaita coaching sessie iets voor je is, mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn' Het kost je niets en wie weet is het de eerste stap in het ontdekken van je heelheid.
Lees meer over coaching sessie. Je bent welkom met alles wat je ben. Kijktip: 'Er is niets mis met je'