Bij Jezelf Zijn

Hoe doe ik dat eigenlijk, bij mezelf zijn? Ik mediteer, studeer, probeer van alles, maar het voelt alsof ik nooit helemaal bij mezelf ben.

Als ik op vakantie naar Parijs ga, stap ik in de auto en beweeg naar het zuiden, niet zo heel complex eigenlijk. Wil ik een nieuwe taal leren, dan verdiep ik me erin, ga studeren, oefenen en uiteindelijk met wat hard werk en mijn best doen spreek ik een aardig woordje over the border.

Van jongs af aan hebben we geleerd dat als we iets willen bereiken we een beweging van binnen naar buiten maken. De energie stroomt vanuit mij in zowel tijd als energie naar het moment dat ik de vaardigheid beheers. Alleen is die manier van leren een probleem in onze spirituele zoektocht.

We spreken over thuiskomen, mijn oorspronkelijke zelf vinden. Dat is precies de omgekeerde beweging dan we gewend zijn. In plaats van in tijd of energie ergens naartoe te gaan, ons inspannen om te leren, is de uitnodiging juist te ontspannen, te laten, rusten in wat je altijd al was.

Wat we zoeken is namelijk niet ‘daar’. Er is geen poort waar we doorheen moeten of rivier die we moeten oversteken. Wat we Zijn is niet nadat, maar voordat. Wat ik bedoel is dat ons dagelijkse zelf, ons persoontje voorkomt uit het bewustzijn dat we Zijn. Elke inspanning, elke keer dat we ons best doen, het goed willen doen, is een beweging weg van dat Zijn.

Worden wat je bent

Je kunt niet worden wat je Bent. Het klinkt nogal logisch, maar toch doen we ongelooflijk ons best proberen te worden wat we al zijn. Ik Ben, ongeacht wat ik doe of denk. Ik Ben het leven, Ik Ben bewustzijn, Ik Ben energie. Mijn willen, moeten en mogen richt mijn aandacht buiten mij, weg van wat ik al ben.

Wil je Jezelf echt leren kennen, besteed dan meer tijd met Jezelf. Ook dat klinkt logisch, maar televisie, sociale media, zelfs boeken (met uitzondering van mijn boeken natuurlijk), zijn allemaal bezigheidstherapie, zodat je maar niet met Jezelf hoeft te zijn. Zelfs meditatie kan afleiden, omdat het weer een nieuw doel is, weer iets dat je moet of wilt bereiken.

Wat als je in plaats daarvan ‘gewoon’ bent met jezelf. Drink een kop koffie met jezelf, doe niets met jezelf, wandel met jezelf, verveel je met jezelf. In het begin is het misschien wat onwennig, maar ik beloof je dat het geweldig is om tijd met je te besteden!

Misschien geloof je dat niet helemaal, omdat je vergat hoe magisch Je Bent. Gun jezelf daarom wat tijd, blijf bij jezelf zoals je bij een kind zou blijven. Je bent het waard om bij jezelf te zijn, je bent het waard, je bent het oneindig waard!

Resoneren deze woorden met je, maar is het lastig dit in de praktijk werkelijk zo te voelen of te leven? Tijdens een coaching sessie is er een veilige plek om je werkelijke Zijn te ervaren.
Lees ook eens 'Een bijzonder mens' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'