De kracht in depressie

Hoe onmogelijk het ook klinkt, in je depressie zit ook een grote schat verborgen. Dat te weten lost niets op en toch kan het de manier waarop je naar depressie kijkt compleet veranderen.

Ooit was ik depressief. Elke nacht was een marteling, ik deed geen oog dicht en overdag hield ik ze niet open. Totdat ik uiteindelijk zo moe was, zo uitgeput, dat ik zelfs niet meer kon vluchten van mezelf. Ik stopte met wegrennen van alle gevoelens die ik liever niet in mijn leven wilde, alle gevoelens die er niet mochten zijn.

Mijn verlangen niet te willen leven, was vooral een verlangen naar echt te leven. Alleen had ik geen flauw idee hoe de stap te maken van overleven naar leven. Ik las boeken, bezocht therapeuten, deed alles wat mogelijk was, zonder enig resultaat. Wat ik niet doorhad, was dat iets in me gehoord wilde worden. Een schreeuw van mezelf naar mezelf om eindelijk echt te luisteren naar alles wat ik zo lang weggestopt had.

Lijst met voorwaarden, leven met depressie

Mijn leven was gevuld met ‘moetens’ en ‘mogens’. Pas als ik aan een lange lijst met voorwaarden zou voldoen was ik goed genoeg, dan mocht ik eindelijk echt leven. Veel later ontdekte ik dat deze lijst voor iedereen anders is, en hoe onmogelijk ik daarmee mijn leven maakte. Toen ik eindelijk stopte met rennen veranderde mijn gevoel over depressie. Voorzichtig begin ik te vertrouwen dat ik niet zo zwak was als ik altijd dacht, Nog wonderlijker was dat ik mijn depressie duidelijk kon herkennen, maar het bijna onmogelijk was erachter te komen wie nu eigenlijk depressief was. Waar begon de depressie, waar eindigde ik en andersom.

Dat wat ik depressie noemde bleek vooral een uitnodiging te zijn eindelijk werkelijk thuis te zijn bij mezelf. Mezelf te durven omarmen. Steeds meer ontdekte ik de kracht van mijn twijfels, van niet weten, de liefde in boosheid en rijkdom in mijn diepste verlangens. Die gevoelens waren lang niet zo negatief of onvoorspelbaar als ik dacht, maar vooral een schreeuw van mijn diepste verlangens. Door er eindelijk naar te luisteren verdween de greep van depressie op mijn leven.

Waar ik dacht dat ik zwak was, kwam ik erachter hoe oneindig krachtig ik ben. Al lijkt het op dit moment misschien onmogelijk, jij bent precies zo krachtig. Jouw hart zit vol passie en liefde, dat hoeft niemand je te leren. Je hebt geen oplossing van een ander nodig, alle antwoorden die je zoekt weet je (onbewust) al lang. Durf je te luisteren naar de kracht van je depressie, naar wat werkelijk gehoord wil worden?

In persoonlijke hart ont-moetingen (coaching) geef ik je geen oplossing of tips. Ik luister naar je, help je de uitnodiging te ontdekken die verstopt zit midden in je depressie.

Wil je meer weten, kijk dan bij individuele hart-onmoetigen, kijk in de agenda voor bijeenkomsten, of neem direct contact op.


Kijk ook eens naar ‘van moeten naar moeiteloos