De kracht van je donker en licht

Ben je ook zo moe van altijd maar gelukkiger, sterker, slimmer of succesvoller te moeten worden? Waarschijnlijk hoor je al sinds je klein bent dat je beter je best moet doen, harder moet werken. Op sociale media posten we onze successen en zonnige vakantiefoto’s, op onze CV staan opleidingen en diploma’s. Het is onze prachtige ‘lichthelft’.

En er is nog een andere kant, de ‘ontbrekende’ 50%. Het deel waar je twijfels leven, waar het pijn doet of eenzaam voelt. De seksuele verlangens die lastig zijn om hardop toe te geven of alle keren dat je je weer eens aan dezelfde steen hebt gestoten. Het liefste stoppen we dat weg, overwinnen het, transformeren het naar licht. Alleen keur je op die manier steeds de helft van jezelf af, de helft van mij mag er niet zijn, is niet oké.

Herken je dat je wel vrolijk mag zijn, maar als je verdriet hebt voelt het alsof er iets mis is met je. Als je een paar dagen achter elkaar wat minder energie hebt, begin je je misschien wel af te vragen wat je niet goed doet. Onbewust lopen we rond met een lange lijst van wat wel en niet hoort. Vol passie de liefde bedrijven is prima, vol lust naar dierlijke seks verlangen ongepast. Vergeven is spiritueel, boosheid moeten zo snel mogelijk getransformeerd worden. Wanneer heb je voor het laatst echt een dag niks gedaan, zonder je er schuldig over te voelen?

We kunnen wel doen alsof we geen donkere kanten hebben of het met veel wilskracht wegstoppen, alleen verdwijnt het daarmee niet. Wat als je in plaats daarvan zou houden van alles wat je bent. Je kwetsbaarheid gaan zien als een superkracht, zonder oordeel houden van al je verlangens, twijfels en ‘domme fouten’. Dan ontdek je dat er niets mis is met je, dat je heel bent en dat altijd al was.

Donker en licht zijn twee kanten van dezelfde munt, de twee delen die je heel maken, prachtig menselijk. Je hoef niet te wachten totdat je eindelijk alles goed doet voordat je mag gaan leven. Het leven is hier, nu, zelfs als je in dat nu soms compleet verdwaalt.

Het vraagt vertrouwen, vertrouwen in jezelf. Het vertrouwen dat als je energie vrijelijk stroomt, het een ander nooit pijn doet of beschadigd. Het vertrouwen dat zowel je liefde als je pijn je niet vernietigen. Je vuur kan vol passie branden, zonder dat het ooit jou zal verbranden. Het vertrouwen om te stoppen met jezelf te serieus te nemen, zodat je jezelf voor het eerst echt serieus neemt! Wat je voelt, verlangt en twijfelt is geen fout, maar deel van je heelheid, deel van mens-zijn. De adembenemende kracht van je donker en licht.

Worstel je met je schaduwkanten? Is het lastig de kracht van je licht en donker te voelen, mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn' Deze online retraite gaat over de kracht van je donker en licht, het omarmen van alles wat je bent.