Ervaringen retraites

Ik heb bij jullie de retraite “Heel” bijgewoond en dat was een fantastische ervaring!!! De locatie en de aankleding van de ruimte, de maaltijden waarbij met iedere persoonlijke wens was rekening gehouden, de prachtige live muziek en het hele programma waren top. Jullie hebben nergens op bezuinigd. Het klopte allemaal en waar nodig werd er in het moment bijgestuurd.

Er was zoveel liefde en respect en voor mij ook niet onbelangrijk dat er veel ruimte was voor humor. De groep was zo goed met elkaar. Ik gun iedereen zo’n retraite samen met jullie. Kortom als je in jezelf verder wilt ontdekken dat je al “heel” bent (en nog veel meer) dan zou ik zeker meedoen de eerstvolgende keer.

Veel liefs voor jullie allebei en ik hoop dat jullie nog lang door zullen gaan met dit mooie werk.

Erika

Een warm bad. Dat is wat de retraite voor mij was. Een warm bad dat lekker lang doorwerkt en waarin ik heb kunnen voelen dat ik heel en compleet ben.

Mensen kunnen dat wel tegen je zeggen – en eigenlijk weet het zelf ook wel – maar het komt pas echt binnen als je het kunt voelen. Voelen dat alles er mag zijn en dat er niet snel even iets ‘gefikst’ moet worden als je het moeilijk hebt. Kortom, we hebben gelachen en gehuild, soms zelfs tegelijkertijd.

Nee, er is niets mis met mij. Ik ben niet kapot, zelfs als ik het heel lastig heb. Ik ben ‘gewoon’ mens. Fijn om hier m’n eigen draagkracht te mogen ervaren.

Dank je wel aan Joris en Klara en aan de prachtige groep deelnemers!

Ada

Joris Vincken en Klara Kasikova, een machtig prachtig paar dat het talent bezit om zo een energie van volledig zijn wie je bent tot stand brengen, door zelf volledig te zijn wie ze zijn: overlopend van liefde voor wat ze doen, hoe ze het doen en voor wie ze het doen. Omdat je gewoon voelt dat ze dat ook voor zichzelf zijn. De energie en hechte band die op korte tijd binnen in de groep is ontstaan, gebeurt door de veiligheid die zo tastbaar en voelbaar is in alles wat er gebeurt, gezegd en gedaan wordt.

De ‘Heel retraite’ was onbeschrijflijk magisch 🪶

Je stapt een wereld binnen in jezelf, die er altijd al is geweest. Door de eindeloos liefdevolle ondersteuning vind je dit ook terug in jezelf. Pure kracht, moed en kwetsbaarheid komt er naar boven, dingen die je niet durfde in de ogen te kijken durf je opeens wel, omdat het kan en mag en met liefde wordt ontvangen. Door iedereen daar en ook door mezelf.

De intensiteit die ik ervaren heb tijdens deze retraite, vergeet ik van mijn leven niet meer. Omdat dat ook is wie ik ben. Samen met alle andere stukken in mezelf, waar ik van hou; al het donker en al het licht. Ik hou van alle stukjes. Dank jullie om mij te begeleiden om alles in mij te koesteren.

Ik hou van jullie! Met elke vezel van mijn lijf en nog oneindig zoveel meer. ☯️🖤🤍
Omdat ik dat ook bij mezelf doe. 💗 Dankje 🙏🏻

Ps: aanrader dus om te doen

Tiziana

Wat een prachtige en krachtige retraite!
Ik wist wel eens te bedenken hoe magisch het leven is… maar NU dankzij de toewijding, van Joris en Klara, die voelbaar is in elk detail in de ruimte, door hun wijsheid, de klanken en ceremonies VOEL ik nu dat het leven ECHT magisch is!

Zelfs nu in mijn donkere momenten herinner ik mij de rijkdom daarvan…..hoe magisch is dát!

Dát is het grootste cadeau van vele cadeaus die ik in dat weekend heb mogen ontvangen. Van hun, van de groep en last but not least van mijzelf. Ik voel me gezegend dat ik dit ontdek nu ik nog een heel leven voor mij heb! Ik voel me diepgaand verrijkt en kan het iedereen die zich aangetrokken voelt, aanraden. Dankbaar en een diepe buiging naar het leven.

In liefde, Doreen

Een poging om een onbeschrijfelijke ervaring uit te drukken in woorden……

De Heel Retraite, gedragen door Joris en Klara, is een van de mooiste en meest transformerende ervaringen in mijn leven (tot nu toe). Zo bijzonder, krachtig, Thuis. Prachtig hoe zij ons zachtjes bij de hand namen en ons meevoerden naar gebieden in onszelf die we niet kenden, een veilige bedding om een grote (of kleine) stap in die onbekende binnenwereld te zetten. Om daar, waar het donker voelt, te ontdekken dat we samenvloeien met heel het leven.

Als doula zie ik vaak parallellen met geboorte en deze ervaring was voor mij als het samensmelten, de conceptie, begin van nieuw leven. Waarbij ik mij alsmaar op handen Gedragen voelde.

Veilig en verbonden.
Waar uit de diepte mijn heldere JA voor het leven opborrelde. En sindsdien dat JA voortdurend door het leven wordt beaamd. In een warm bad van heerlijke muziek, koestering, mooie rituelen, helemaal mogen zijn, stilte, lekker eten, humor en natuur heb ik mijn eigen grote en vrije hart mogen ervaren als oer-moeder. In mij leeft een diep verlangen om eerlijk te delen wie ik ben, echt te verbinden met anderen. Het was dan ook fantastisch om mijn stem vrij te kunnen laten klinken in woorden en zingend. Zoveel durven delen, ook buiten wat mij comfortabel leek. Zonder enige opsmuk, of het gevoel dat ik grote drempels moest overwinnen, maar gewoon in de eenvoud van het samenzijn. Waarbij de aanwezigheid van Joris en Klara op een open, natuurlijke en vaak speelse manier uitnodigde om mijzelf te zijn. Vol vertrouwen in mij.

Zolang het in onze samenleving niet vanzelfsprekend is dat wij elkaar op deze manier voeden, ondersteunen en dragen, is het een groot cadeau aan mezelf om mij af en toe een retraite of ceremonie als deze te gunnen. Voor mij ging deze reis over mijn alleen zijn, het verlies van mijn huwelijk en ons gezin als veilige haven. Ergens in de week kwam er een beeld op mijn netvlies van de gebroken trouwring die niet alleen een einde was, maar ook een nieuw begin. Ik zag hoe ik opstond uit het verdriet en een nieuw leven begon, mijn hart vrij en vol liefde. Een liefde die elke vorm overstijgt. Ik ervaar dat als ultieme troost. De liefde die blijft. Altijd. De ontdekking dat alle gebrokenheid valt binnen de oneindige heelheid van het leven. Van verdriet om verlies naar niets meer te verliezen. Eenzaamheid als poort naar eenheid.

Nu ik een tijdje weer thuis ben merk ik hoe de retraite doorwerkt. De koestering bij mij blijft. Dat ik mijn eigen huis en tuin vul met zachtheid, warmte en liefde. Waar ook plaats is voor verdriet en verlangen. Waar ik mij heel welkom voel, thuis bij mij. Ik voel hoe in deze dagen de liefde in mij dieper verankert. Intens dankbaar voor deze bijzondere hart-ontmoeting met de hele groep.

Dank jullie wel lieve Joris en Klara! Ik heb genoten van jullie prachtige kracht samen. Zo mooi om te zien hoe jullie allebei compleet jezelf zijn en ieders gaven en kwaliteiten als vanzelf samenstromen in deze samenwerking (of liever samen-leving), waarbij jullie zo gul jullie liefde delen. Ik geloof dat ik mij nooit eerder zo thuis, gedragen en compleet heb gevoeld. Een her-innering aan die oeverloze Liefde, diep in mij, die altijd al was. Gewekt door het mooiste morgenlied ever. Inclusief Alles. Oneindig vrij.

Christine

De “reis met jezelf” is een zeer belangrijk moment geweest in mijn persoonlijke ontdekkingstocht. Klara en Joris zijn bijzonder zorgzaam en liefdevol. Ze hebben die gave om een ruimte te creëren waar je je welkom voelt, waar alles goed is, waar alles is. Het is ook een groepsbelevenis, en dat samenzijn zorgt voor krachtige energie en een sterke, veilige band.

Een retraite vol warmte en jezelf (mogen) zijn. Diepgaand. Een magisch intermezzo in een soms (vaak?) te druk leven. Dank je wel, Klara en Joris.