Inspiratie in drie minuten

Inspiratie in drie minuten, is dat echt of een verzinsel?

Mensen hebben me altijd gefascineerd. Wat inspireert ons, wat raakt ons? Wat doet ons meer levend voelen dan we ons ooit hebben gevoeld? Er zijn prachtige onderzoeken en methodes die in meer of mindere mate werken. Hoe bijzonder ze ook zijn, ze vergen over het algemeen een flinke investering in tijd of geld. In elk geval heel wat meer dan drie minuten!

Dus is het mogelijk dat in drie minuten miljoenen mensen geïnspireerd worden? Het was een vraag die ik mezelf als tiener stelde en waar ik – ondanks dat ik er mijn hele leven mee bezig ben geweest – nog steeds geen antwoord op heb.

Welk toverdrankje is dat dan, dat in drie minuten miljoenen mensen inspireert? Ik heb het over de magie van muziek, van een liedje.

Hoe is het mogelijk dat een paar simpele noten, een paar eenvoudige klanken, zo diep raken? Ik studeerde muziek, hopend een antwoord op die vraag te krijgen. Maar mijn leraren op het conservatorium hadden er nog nooit over nagedacht. Ik bezocht grote en kleine studio’s, stond op allerlei podia en werkte met bekende en onbekende artiesten. Het blijkt dat niemand een antwoord op die vraag heeft.

Antwoord of inspiratie

Gelukkig is het ook niet nodig er een antwoord op te hebben. Nog steeds, als ik achter de piano ga zitten, als ik zing of als ik prachtige muziek hoor, danst en zingt mijn hart, mijn hele lijf, alles wat ik ben. Het is de reden waarom ik steeds meer muziek maak tijdens mijn bijeenkomsten. Muziek heeft een magie waar woorden – helaas voor mij als schrijver – niet aan kunnen tippen.

Toch beschouw ik ook mijn schrijven als muziek. Mijn boeken voelen als een lied. Als ik schrijf, laat ik de woorden zingen. In mijn nieuwe boek ‘Donker, de ongeziene helft van heel zijn’ staat zelfs een hoofdstuk dat ‘Lied’ heet. Dat hoofdstuk gaat over seksualiteit, maar vooral over het lied van ons hart. Het lied dat in het diepste van ons zijn klinkt, voorbij ons denken.

Dus inspiratie in drie minuten bestaat. Wat inspireert jou, wat raakt jou, wat doet jouw hart zingen?