Wat is het doel van het leven?

Wat is het doel van het leven?

Wat is het doel van het leven, de reden waarom ik hier ben?
Als alles goed is zoals het is, waarom ben ik dan?

Graag zie ik het leven als iets dat een reden heeft, een doel, voor mijzelf, voor mijn persoonlijke groei. Maar wat als het leven nu eens niet gericht is op mij als persoon, als individu? Wat als het leven voorbij mijn persoonlijke begrijpen gaat, voorbij weten. Niet begint bij mijn geboorte, noch stopt bij mijn dood.

Een ik die niet los staat van de wereld om me heen, er zelfs niet mee verbonden is, maar werkelijk één. Geen jij en ik, geen wij of ons. Er is, het leven leeft.

Uitgedrukt als ochtend, iemand die met de naam Joris wandelt. Even later als een middag, met jouw naam, jouw gezicht. Gevolgd door avond, vermomd als twee geliefden die naar de maan kijken. Het leven dat zichzelf ontdekt, leert dansen, leert huilen, leert lachen. Het leven dat ontdekt hoe rijk het is, zelfs in haar armoede.