Zijn
echt zijn
(leven in het hier en nu)

Zijn, echt zijn. Het lijkt een toverwoord, de ultieme gemoedstoestand. We verlangen ernaar en toch, toch rennen we er keihard van weg.

Want echt voelen, echt dit moment ervaren willen we best als het goed gaat, als we gemasseerd worden door het leven of door een partner. Als de dag naar chocolade smaakt en de vogels als nachtegalen zingen.

Leven in het hier en nu lijkt de oplossing om geen pijn meer te voelen, als een god door elk moment te zweven, maar daar zit onze westerse misvatting. Elk moment worden we gebombardeerd met geluk dat binnen handbereik zou liggen. Drink de juiste koffie of frisdrank en je gaat vol energie de dag in. Volg methode x of y en het geld stroomt moeiteloos binnen. Zeg de juiste gebeden, leer echt mediteren of begin je dag met yoga en je bent lichamelijk, emotioneel en spiritueel vrij.

Het gevolg is dat vrijwel niemand zich goed genoeg voelt. Nooit zullen we zo verlicht zijn als onze favoriete goeroe. Waarom twijfel ik nog steeds, ben ik nog steeds boos of bang of jaloers?

Zijn, echt zijn is geen vlucht naar een paradijs, maar jezelf echt ontmoeten. Niet alleen je mooie lichte kant, maar ook je donkere kant. Ontwaken is geen einde van pijn, maar het durven vertrouwen van het leven, vertrouwen van jezelf. Niet het vertrouwen dat het morgen beter zal zijn, maar in complete overgave aan dit moment, aan alles wat nu is.

Ons beeld van verlicht, van de perfecte mens – of nog erger – de perfecte versie van onszelf is fictie. Het stopt ons te zien, te voelen, te dansen hoe magisch we nu zijn.

Ren niet langer weg van je prachtige zelf. Durf met een andere bril te kijken naar alles wat je tot nu toe aan jezelf afwees. Je bent magisch mooi. Niet hoe je ooit zult worden, maar precies zoals je nu bent. Het vraagt ‘alleen’ het lef om jezelf lief te hebben, helemaal.

Hartegroet,
Joris

Lees meer over het werkelijk geaard leven van je spiritualiteit in mijn boek ‘Donker, de ongeziene helft van heel zijn‘ of kijk in de agenda als je meer wilt weten over events en bijeenkomsten.