Recensie Heel
Jan van Rossum

Recensie ‘Heel’, het vierde boek van Joris Vincken, door Jan van Rossum

“We zijn wonderlijke wezens, de enige soort op aarde die zichzelf pas goed genoeg vindt als de helft van onszelf niet meer bestaat. Pas als ik incompleet ben, ben ik compleet!” Zo kunnen we lezen op de achterflap van het nieuwe boek ‘Heel’ van Joris Vincken. En blijven we dromen van een ideale wereld waardoor we niet meer zien hoe magisch we zijn, hoe magisch dit avontuur is.

Laat dit nu net de kern zijn waar het om gaat. Want ‘heel’ betekent heus niet dat er alleen maar ‘licht’ is, maar ook ‘donker’. Of alleen maar ‘lief’, maar ook ‘woede, lust, onrust, vertwijfeling’. Het is juist het omarmen van de dualiteit dat ons compleet maakt. Dat ons laat zien dat er alleen maar compleetheid is en er niets overwonnen hoeft te worden of te worden verbeterd. Zodat er een beter ‘ik’ over blijft.

In 37 thematische hoofdstukken geeft Joris herkenbare inkijkjes in ons dagelijkse wel en wee. Hoe we worstelen met ons zelfbeeld, onze opvoeding, ons geloof, onze relatie met seks. Hoe we de ‘oplossingen’ buiten onszelf plaatsen, hoe we vluchten in spiritualiteit of moraliteit. Terwijl besef van het eeuwige ‘hier-en-nu’ met alles erop en eraan het enige is wat ons in onze kracht doet staan. Het samenvallen met dat wat er is.

Voor mij is het een aards boek, zonder new-age gebabbel. Het leven ontmoeten zonder handleiding, zonder te hoeven begrijpen waar je naar toe gaat. Je laten aantrekken waartoe je je aangetrokken voelt. Want het leven leeft jou, het gaat door jou heen, het krijgt alleen in jou een magische glans. Ook als het tegenzit.

Het mooie aan Joris is dat ik hem nog nooit heb kunnen betrappen op enige vorm van superioriteit. Als geen ander staat hij naast je, als vriend. Wat zou ik nog meer moeten wensen? 

Jan van Rossum – www.janvanrossum.nl
Mei 2021

Jan van Rossum is schrijver van “Je bent niet wat je denkt: van denkbeeldige verdichting naar alledaagse verlichting”. Hij was van jongs af een zoeker. Na lange omzwervingen kwam hij eind jaren ’90 zijn leermeester Hans Laurentius tegen en vond in de advaita de antwoorden op zijn levensvragen. Zijn zoektocht was voorbij. Sinds 2001 houdt Jan van Rossum zelf bijeenkomsten in de vorm van vraag en antwoord (satsang) om ook anderen te helpen herinneren wie of wat ze in werkelijkheid zijn.

Lees meer over ‘Heel’ of bestel het direct.
Eerder schreef Joris Vincken ‘Mijn hart heeft geen haast‘, ‘Inclusief alles, leven zonder uitzondering‘ en de dichtbundel ‘Het gras is groener aan deze kant‘.