Het mooiste weten is niet weten

Het mooiste weten is niet weten. In elk moment zit de uitnodiging het leven opnieuw te ontmoeten, deze dag, deze minuut, deze seconde voor het eerst te proeven. Onwetend zien mijn ogen de kleuren voor het eerst, voelen mijn handen het stromende water en zachte wind, raken de warmte van de zon als nieuw aan.

En er zijn momenten waarop ik denk te weten, te weten hoe een reactie zal zijn, hoe een dag verloopt. Stapels kennis en ervaring kleuren de dag met verwachtingen en het idee van zekerheid.

Afgelopen weekend organiseerde ik samen met mijn partner Klara de mini-retraite ‘Heel, kracht in overgave‘. Met hun aanwezigheid, eerlijkheid, diepe liefde en moed, braken de deelnemers alles wat ik dacht te weten in duizenden prachtige scherven. Het raakte het diepe besef dat het enige weten niet weten is, elk mens en elk moment compleet uniek. Waar je vragen verwacht verschijnt stilte, waar je tranen verwacht klinkt humor, waar je begrijpen verwacht ontmoet je de meest prachtige kwetsbaarheid.

Ik ben hun dankbaar hoe ze me nog dieper laten voelen dat het mooiste weten niet weten is. Hoe eerlijker ik ben, hoe meer ik ‘weet’ dat ik niets weet, werkelijk niets. Dit moment is voor het eerst, uniek, komt nooit meer op deze manier voorbij. We lopen beiden onze unieke voetstappen voor het eerst. Zet ze met trots, ook al weet je net als mij niets. Loop je pad als de koning of koningin die je bent, elke andere omschrijving doet je tekort.

Ik kijk ernaar uit elkaar te ontmoeten in ons niet weten
Joris

Je loopt een heilig pad,
eeuwen geleden
zorgvuldig gepland.

Je adem lijkt gewoon,
misschien zelfs onbelangrijk,
maar het is de adem van een heilige,
deel van een historische legende.

Wijzen, koningen en profeten
spraken en schreven duizenden woorden,
en al denk je misschien van niet,
jij bent één van hen.

Maak je geen zorgen
over de vermomming die je draagt
of hoe je je identiteit verbergt,
want ook dat is deel van het plan.

Je bent absolute perfectie,
precies zoals je nu bent,
tot in het kleinste detail,
en ik buig in eerbied voor je.

(uit: Mijn Hart heeft geen haast)

Je bent van harte welkom voor een coaching sessie. Voel je vrij om contact op te nemen als je vragen hebt..
Lees ook eens 'Over verandering en persoonlijke groei'.