Interview New Financial Magazine

Voor de winter editie van New Financial Magazine sprak ik met Jelle Bartels (Next Step Factory). Het was een mooi gesprek, onder andere over mijn nieuwe boek ‘Donker, de ongeziene helft van heel zijn).

“We zijn wonderlijke wezens, de enige soort op aarde die zichzelf pas goed genoeg vindt als de helft van onszelf niet meer bestaat. Pas als ik incompleet ben, ben ik compleet!”, aldus Joris Vincken, muzikant, coach en schrijver in zijn boek Heel. Dat citaat typeert hem. Zonder je donkere kant te accepteren, leef je nooit heel en vrij.

De rijkdom, de ruimte en de vrijheid die dit geeft, gunt hij iedereen. Als je je donkere kant kunt accepteren, dan kun je dat ook van een ander. In zijn nieuwe boek Donker, de ongeziene helft van heel zijn schrijft hij over het omarmen van die donkere kant. Hij doet dat op een persoonlijke en intieme manier. Door de helft van jezelf te ontkennen, leef je niet je volle potentieel. Toch wordt die donkere kant vaak weggestopt en dat breekt je vroeg of laat op.  Het is alsof de helft van jezelf er niet mag zijn of verstopt moet worden achter een masker. Zo loop je voortdurend op eieren, bang dat andere je ‘ware gezicht’ zullen zien.

Het kwartje

Er zijn maar weinig mensen die zo zichzelf zijn als Joris. Maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Er ging een lange weg aan vooraf. Zijn tijd als muzikant zullen mensen succesvol noemen. Hij heeft een aantal hits geschreven en gouden platen gescoord. “Elke minuut van de dag was ik aan het werk en bezig met het volgende nummer. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.” Je zou denken dat het geld met bakken binnenkwam, maar door zijn naïviteit keek hij niet zo goed naar de contracten. Financieel ging het wel goed, maar niet zo goed als zou kunnen.

Pas toen een vriend aan hem vroeg ‘hoe voelt het nu om succesvol te zijn’ viel het kwartje. “Ik had altijd de overtuiging dat als ik succes zou hebben, ik verbinding zou voelen. Maar ik voelde helemaal geen verbinding, voelde me niet succesvol of rijk. Ik voelde me vooral heel eenzaam.”

Lees hier het hele artikel…