Tao Te Ching van Lao Tsu

De Tao Te Ching is de Chinese ‘bijbel’, geschreven door Lao Tsu rond 400 voor Christus. Het beschrijft op een prachtige manier de stilte waar al het leven uit voortkomt, op een dag naar terug keert en hoe het door alles heen stroomt. In de tastbare wereld waarin we leven heeft alles twee polen, donker en licht, vrouwelijk en mannelijk, nacht en dag. Onder die tegenstellingen is iets stil, onbeweeglijk. Lao Tsu gebruikt daarvoor het woord Tao (uitgesproken als Dao), hoewel de eerste regel van de Tao Te Ching zegt dat de Tao die uitgebroken kan worden niet de eeuwige Tao is.

Geen enkele naam drukt het volledig uit, God, Allah, Shiva, Tao, het zijn allemaal verwijzingen naar iets wat onbeschrijfbaar is. Toch kennen we het allemaal, leven het, zelfs op die moment waarop we dat compleet vergeten of er verder weg dan ooit van lijken te zijn. Het is de beweging in elke ademhaling, de bezieling in elk lied, de liefde midden in ons verdriet. We hebben die stilte waar we uit voortkomen nooit verlaten, het stroomt nog steeds onzichtbaar in elke cel.

Ons ‘ik’, de persoon die we zijn, is daar een uitdrukking van. Als persoon kan ik leren, groeien, verdwalen en vinden. Onder mijn persoon is iets stil, ongeboren, er kan nooit iets aan stuk gaan, het kan nooit completer worden. In die stilte is ruimte voor alles wat het leven voorbij laat komen, yin en yang, boos en verliefd, vergeten en onthouden. Hoe het leven ook waait, wat me ook overkomt of overkwam, wat ik ben is altijd compleet, oneindig perfect. Zelfs als ik compleet vergeet wat ik werkelijk ben, is het niet weg.

De Tao Te Ching van Lao Tsu is een van mijn favoriete boeken, omdat het met zo weinig woorden het gedicht van het leven laat klinken. Het is een beschrijving van onze diepe rijkdom. We hebben zo geleerd dat we iets moeten worden, ergens naartoe moeten gaan, terwijl we snakken weer de eenheid met het totale leven te ervaren. Die eenheid, werkelijk zijn, is compleet natuurlijk, je hoeft er niets voor te leren, nergens voor naartoe te reizen, geen goeroe te volgen, zelfs de Tao Te Ching niet lezen! Je bent het al, zoals je altijd was.

Hoe makkelijk het ook kan klinken, soms voelt de werkelijke rijkdom die je bent verder weg dan ooit. Je bent welkom met alles wat je bent voor een persoonlijke hart ont-moeting (coaching), kijk eens in de agenda voor bijeenkomsten of neem direct contact op.