De kracht in negatieve emoties

Van donker naar licht

We dromen van een leven vol hoogtepunten, zonder ooit een dal te bezoeken. Opgegroeid met het idee dat we van donker naar licht moeten, van gebroken naar heel, van depressie naar optimisme, vermijden we het liefste alle negatieve emoties, want daar doet het pijn, is het lastig, gaat het mis.

Er was een tijd dat ik heel erg depressief was. Ik sprak er onlangs met iemand over, die onmiddellijk vol medeleven begon te zuchten (of misschien was het om zijn ongemak ruimte te geven). Hij keek me verbaasd aan toen ik vertelde hoe ik juist in het donkerste deel van mijn leven mijn enorme kracht ontdekte. Natuurlijk had ik dat wel eens gehoord, maar pas toen ik het in elke vezel van mijn lijf voelde, werd het waar voor me.

Sindsdien is er veel veranderd. Wat gebleven is, is dat ik weet dat de kracht en rijkdom van het leven in zowel licht als donker zitten. Proberen ons leven met meer en meer licht, geluk of succes te vullen is als de mythe van Icarus. Hij komt zo dicht bij de zon dat zijn vleugels smelten en hij neerstort. Als we alleen in het licht in ons leven investeren, storten we op een dag onherroepelijk neer.

Compleet of incompleet

Het is de reden waarom zo veel mensen zich niet heel voelen. Als ik de helft van mezelf wegstop, is het logisch dat het voelt alsof ik incompleet ben. Zonder verdriet, afwijzing, eenzaamheid en depressie werkelijk te (durven) voelen, lijken we onheel, incompleet.

Lang voelde ik me niet genoeg, alsof er iets ontbrak. Ik reisde de wereld rond, las boeken, bezocht workshops, boog aan de voeten van leraren, hopend het ontbrekende deel te vinden. Pas in het donker van mijn leegte, ontdekte ik dat ik het nooit kon vinden, omdat het nooit weg was geweest. Ik was altijd al heel, precies de juiste mix van donker en licht, van twijfel en zekerheid, van wazig en helder, van humorvol en humorloos.

Precies op die manier ontmoet ik je, of dat nu in een workshop is, een een-op-een gesprek of tijdens een kop koffie. Ik wil je helemaal leren kennen, zowel je helderste licht als je diepste donker, je geluk en verdriet. Jouw heelheid bestaat – net als bij mij – uit lastige pieken en prachtige dalen (of is het andersom?). We delen elkaars heelheid, met alles wat daar bij hoort.

Spelen negatieve emoties een grote rol in je leven of heb je ze juist diep weggestopt, waardoor voelen lastig is? Tijdens een coaching sessie is er ruimte voor alles wat je bent.
Lees ook eens 'Oneindige stilte' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'.