Drie Principes Facilitator – leven inclusief alles

Toen Natasja mij (Loes) vroeg naar mijn favoriete boek of het boek dat ik nu aan het lezen ben, hoefde ik niet lang na te denken. Dit boek van Joris Vincken ‘Inclusief Alles, leven zonder uitzondering’ is én mijn absolute favoriet én het boek dat ik vaak ‘nu’ aan het lezen ben.

Het boek was op het moment dat ik hem mijzelf cadeau deed, de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’! Tijdens mijn opleiding als Drie Principes Facilitator was het mij inzichtelijk geworden dat veel van mijn ‘geworstel’ gevoed werd door de overtuiging dat ik niet goed genoeg zou zijn. De brandstof voor heel veel gedachtetreinen!

In een van de eerste hoofdstukjes schrijft Joris: “Inclusief alles betekent inclusief twijfels, niet weten, boos zijn, geil, van mezelf houden, werkelijk inclusief alles. Niet als een trucje, mezelf accepteren, zodat alles wat ik stiekem niet wil snel verdwijnt, maar werkelijk inclusief alles, vol liefde.”⁠

Mijn favoriet uit dit boek is: “Wie zou je zijn, als je zeker wist, dat wie je nu bent precies is, zoals je hoort te zijn?“⁠

Oh het hele boek staat vol met prachtige en krachtige verwijzingen! Te veel om hier op te noemen. Het fijne van dit boek is dat het uit allemaal korte hoofdstukken en gedichten is opgebouwd en elk hoofdstukje verwijst terug het omarmen van het leven als geheel, zonder uitzondering.

Ook zijn boeken ‘Mijn hart heeft geen haast’ en ‘Heel’ zijn op die manier opgebouwd en verwijzen naar datzelfde. Deze pak ik ook regelmatig op om er weer een fragment uit te lezen. Meestal zit ik, net als op de foto’s, lekker op de bank te lezen en kruipt Beer, mijn grote pup, gezellig naast me.⁠

Loes Huijer (www.krijgweereenhelderhoofd.nl)
Podcast Heerlijk Helder Hoofd

Lees meer over mijn boeken, kijk in de agenda voor hart ont-moetingen of neem direct contact op.