Tijdelijk in de tijd

Tijdelijk in de tijd

De vraag ‘wat ben ik’,
is werkelijk een magische vraag,
ook al zal er nooit
een antwoord gevonden worden.

Ik ben niet mijn persoonlijkheid,
want wie ik ben is niet statisch,
veranderd van moment tot moment,
dus kan het nooit zijn wat ik ben.

Ik ben niet mijn dromen,
want hoe rijk ze ook zijn,
morgen is niet altijd
wat ik vandaag verwacht
.

Ik ben niet wat ik herinner,
zelfs het meest heerlijke gisteren,
stopt niet de pijn van vandaag,
maakt de hel geen hemel, noch omgekeerd.

Misschien ben ik wat nu ervaart,
stilte dat kijkt naar de letters die verschijnen,
het vormloze dat zich verbaasd over de vorm,
de tijd zelf die vertraagt om de klok te zien.

De vraag ‘wat ben ik’,
is zo oneindig magisch,
juist omdat het antwoord
altijd onbeantwoord zal blijven.

Tijdloos

Lopend door Slaný, een klein stadje in Tsjechië, rollen deze woorden naar buiten. De klok lijkt hier wat trager te tikken, waardoor elke stap die ik zet nog voelbaarder is. Ik besef hoe makkelijk het is dit denkend, twijfelend, ademend wonder dat we zijn als gewoon te zien. Dat is ook niet zo vreemd, want je bent altijd jezelf. Als je iets altijd bent, lijkt het niet zo uitzonderlijk meer. Maar niets is minder waar.

Hoe magisch dat je vragen kunt stellen, ongeacht of ze dom of slim zijn! De diepe verwondering die in ieder van ons leeft, soms wat bewuster, soms wat meer verstopt, is werkelijk een wonder.

Het Twentse gezegde ‘iemand is uit de tijd gekomen’ drukt de dood prachtig uit. Leven, geboren worden, is tijdelijk ‘in de tijd komen’. Uit het tijdloze zijn we in het tijdelijke geboren, voordat we weer in het tijdloze sterven. Het is alleen onze vorm die veranderd.

Wat je werkelijk bent kan onmogelijk vergaan. Je bent de getuige die zelf nooit gezien wordt, het onbeweeglijke dat de tijd ziet komen en gaan, de stilte midden in de steeds veranderende vorm. Want al zijn we maar tijdelijk in de tijd, wat jij en ik zijn, is voor eeuwig tijdloos.

Voel je je gevangen in het leven van elke dag, lijkt de stilte die je bent ver weg? Je bent welkom voor een coaching sessie, het is de meest directe manier om jouw vragen te stellen, van één op één verbonden te zijn.