Uiterlijke wereld

Onze wereld is een uiterlijke wereld. We applaudisseren succes (zowel materieel als spiritueel), bewonderden de buitenkant. Toch zit onder die steeds efficiënter wordende maatschappij een prachtig kloppend hart, jouw hart.

In alle vooruitgang en fantastische technologische ontwikkelingen, herkent zelfs de meest rationele persoon de kracht van gevoel. Het succes van een restaurant hangt, naast de kwaliteit van het eten, af van de sfeer. Of herken je de spanning als je een ruimte binnenloopt waar net een verhitte discussie was?

Soms (of vaak) is dat lastig, verlangen we naar rust en zekerheid, te weten dat we het juiste pad lopen. Het speelt mee in onze voorkeur voor uiterlijke zekerheden. De uitnodiging van het leven is om zekerheid in niet weten te ervaren, te ontdekken dat werkelijk vertrouwen door niets of niemand aan je gegeven kan worden. Je diepste wezen is één met alles, in dat wat wezenlijk is kan niets misgaan.

Het woord wezenlijk is overigens een prachtig woord. Het komt af van wezen, ofwel zijn. Het is dat wat is, ik ben, zonder te begrijpen, zonder bewijs, zonder te weten waar dit moment naartoe stroomt. Zoek daarom die dingen in je leven waar je ‘ik’ bijna oplost in het alles. Misschien in de natuur, een duik in koud water, tijdens seks, prachtige muziek, een heerlijke maaltijd of gesprek met een goede vriend(in).

Buiten onszelf

We geloven dat er iets buiten onszelf is, buiten waar we nu zijn, dat ons compleet kan maken. Toch is heelheid maar op één plek te vinden, en dat is waar ik nu ben. Elke zoektocht is een prachtige illusie, en hoeveel ik ook hou van illusies, ik verwar ze niet met de waarheid. Wat ik ben is de stilte midden in alles wat beweegt, het onbeweeglijke dat kijkt naar wat komt en gaat. Pas als ik het idee van begrijpen durf los te laten, begin ik dit mysterie dat we Zelf noemen te proeven.

Het vraagt dat ik verder kijk dan mijn cultuur, tradities of overtuigingen. Niet omdat er iets mis mee is, maar om te ervaren dat er meer dan één waarheid is. Er zijn eindeloze waarheden, eindeloze paden. Ik bedoel letterlijk eindeloos; voorbij alles wat we ons kunnen voorstellen. Onze denken is beperkt, zoals het hoort te zijn. Onze hersens zijn niet ontworpen om waarheid te ‘begrijpen’, maar om beperking en gevaar te zien, zodat ons lichaam overleeft.

Waarheid

Waarheid kan alleen in ons hart worden ervaren. Ik zeg ervaren, niet gevonden, omdat het onvindbaar is, het is geen object, geen statische toestand. Waarheid evolueert voortdurend en wij, jij en ik, zijn er deel van. Waarheid en ik zijn één, behalve in wat we geloven. We zijn vrij alles te geloven, alles te vertalen naar onze persoonlijke waarheid. Alleen dat al is een teken dat waarheid werkelijk grenzeloos is, zoals het leven grenzeloos is.

Omring je met reminders die je helpen herinneren dat je oneindig bent. Schrijf het op je muur, stop een steen in je binnenzak, plak het aan de binnenkant van je bril. Ontdek hoe in alles wat op het eerste oog gericht lijkt op uiterlijk, feiten of efficiëntie, een prachtig hart klopt, jouw hart.

Heb je het gevoel dat je toch regelmatig verdwaalt in de ‘uiterlijke wereld’, zoek je de werkelijke stilte die je bent te ervaren? Tijdens een coaching sessie leer ik geen technieken of oplossingen, maar is er de uitnodiging elkaar echt te ontmoeten, van hart tot hart, je hele zijn te ervaren.
Lees ook eens 'Oneindig leven of een eindige windvlaag?' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'