Waar verdween mijn vrijheid?

Lang vroeg ik me af waar mijn vrijheid toch steeds verdween. Gestolen door de regering, zei een politicoloog, doorgespoeld in het toilet, zei de darmspecialist, verhef je stem, sprak de activist, wees stil, fluisterde een verlichte ziel. Ik las boeken, reisde de wereld rond, boog op heilige plaatsen, hoe kon ik weten dat het verstopt zat in een alledaags woord!

‘Willen’ (of moeten of mogen), met een enkel simpel woord verspeelde ik die dierbare vrijheid. Natuurlijk niet letterlijk in het woord, in die paar letters, maar in het gevoel erachter. Vandaag stroomt naar links en ik wil naar rechts (of denk dat het naar rechts zou moeten gaan). Poefff, alsof een magische lamp ‘mijn’ vrijheid in het niets oplost.

Het lastige is dat er geen medicijn of vaccin bestaat tegen dat willen. Het zit diep in ons, zorgvuldig aangeleerd sinds we klein zijn. We verliezen zelfs onze vrijheid in het vrij willen zijn!

Wat als ik zelfs niet meer van het willen af hoef, geen ‘ik’ meer hoef te overwinnen? Wat als het leven in mij gewoon mag leven, met alles wat daarbij hoort? Lelijk als het lelijk is, vrij als het vrij is, gevangen, verdrietig, gelukkig, dansend, huilend. Dan hoef ik zelfs geen vrijheid meer te vinden, omdat ik het leef zonder er ook maar een seconde over na te denken. Dan ontmoet ik dit moment precies zoals het is, zie ik jou zonder ook maar iets van je te verlangen, geef ik alles wat ik ben zonder iets te kunnen verliezen.

Lang vroeg ik me af waar mijn vrijheid toch verdween. Het bleek dat het nooit mijn bezit was geweest, noch ooit verloren kon worden. Wat een vrijheid!

Kun jij je vrijheid ook maar lastig vinden of voelt het niet makkelijk om je ware rijkdom te leven? Neem contact op voor een coaching sessie. Je bent welkom met alles wat je bent.
Lees ook eens 'Wijsheid of vrede met jezelf?' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'