Wat je zoekt is hier
niet morgen
dadelijk of straks

Wat je zoekt is alleen hier te vinden, niet straks

Morgen, dadelijk, straks, ooit. Dan ben ik er eindelijk, voldoe ik, mag ik er helemaal zijn. Nog maar een beetje groeien, een beetje verlichter worden, een beetje zekerder, net wat meer compassie, ietsjes meer zelfliefde en dan heb ik rust. Als mijn huis opgeruimd is, mijn spaarrekening gevuld, mijn kinderen gesetteld, heb ik tijd om te echt te gaan leven.

Als we niet opletten rennen we een leven lang naar een steeds verschuivend doel. Zijn we werkelijk hier om Olympisch kampioen hardlopen te worden (tenzij je Usain Bolt heet natuurlijk)? Ons leven is kort, een druppel tijd in een zee van oneindigheid. Tijd is het meest schaarse bezit in ons leven en toch verkwisten we het zo vaak met ‘praktisch’. We bezitten een 100-karaats diamant, verstopt in een kluis, die we pas morgen gaan dragen (het morgen dat altijd een dag ver weg is).

Morgen ben ik echt spiritueel

Een spiritueel leven kost lef. Niet om anders te zijn, gebeden uit te spreken of te mediteren, maar het lef te stoppen met zoeken. Leven in het nu betekent niets meer of minder dan je aandacht niet te laten afleiden door wat moet komen of is geweest. God is geen man met een baard in de hemel of energie in een mystieke droom. God is wat je bent, de staat waarin alles mag zijn, zonder dat het hoeft. Het lef om te blijven waar je bent, te voelen wat voelt, alles wat is te laten zijn zoals het is.

Wat je zoekt is alleen hier te vinden, het is wat je al bent. Niemand kan meer jou zijn dan jij, je bent je ware thuis, precies zoals je bent. Stop met worden, jezelf in een keurslijf proberen te wringen dat nooit het jouwe was, zodat je morgen, dadelijk, straks, ooit, er eindelijk bent. Je bent nu, je bent.

Mijn hart groet het jouwe,
Joris

In onze ontmoetingen herinneren we elkaar aan de rijkdom die we zijn. Kijk ook in de agenda of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'.
Lees ook eens 'Dood, verandering en leven'.