Dood
verandering en leven

Dood, verandering en leven
Alles wat komt in het leven, verdwijnt op een dag. Elke verandering, elk einde, is een voorbereiding op het einde van ons lichaam, de onvermijdelijke dood die deel van het leven is. Treur daarom niet als dat wat je zo koestert er niet meer is, maar vier de rijkdom die het heeft gebracht. Omarm de uitnodiging in elke mini-dood op je uiteindelijke transitie.

Het wonderlijke van sterven is dat we nooit zullen weten wat erna komt. We lezen erover, dromen erover, hebben er allerlei ideeën over, maar er zal nooit zekerheid zijn. Dood overstijgt de dagelijkse illusie van controle, de ultieme uitnodiging elke vorm van controle te laten. Wat als ik in plaats van mijn gevecht tegen dat wat is vervang door pure liefde? Of het nu liefde is voor een externe ‘vijand’ of liefde voor dat wat in mij woedt.

We zijn geneigd ziekte of gevoelens en emoties los van onszelf te zien, iets wat we moeten overwinnen, moet bevechten. Wat als ik mezelf werkelijk lief durf te hebben, met alles wat is? Er is geen ziekte die los is van mij, geen depressie die stiekem in me kroop. Het is allemaal mezelf, ‘delen’ van mezelf die snakken gehoord te worden, liefdevol omarmd. Hoe wonderlijk het ook klinkt, deze pijn wil gevoeld worden, deze onzekerheid getwijfeld, deze angst gebibberd.

Leven is geen (saai) gladgestreken pad, maar een ongelooflijk avontuur vol bergen, dalen, stormen en diepe liefde. Het vraagt niet overleefd, maar geleefd te worden. Geen moment is gewoon, zelfs als dat soms zo lijkt, geen seconde is maar een seconde op de klok. Proef het, huil het, schreeuw het, dans het, zing het. Wat je nu ziet, hoort, voelt, komt nooit meer. Jij zoals je nu bent, bent eenmalig, uniek voorbij elk voorstellingsvermogen. Het is mijn eer je te ontmoeten.

Worstel je met angst voor de dood of juist om werkelijk te leven? Voelt het niet makkelijk om je ware rijkdom te leven? Neem contact op voor een coaching sessie. Je bent welkom met alles wat je bent.
Lees ook eens 'Wijsheid of vrede met jezelf?' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'