De kracht van geduld

De kracht van geduld

In geduld zit een enorme kracht verborgen. De paradox dat als onze dromen niet langer uit -hoeven- te komen, ons gejaag wegvalt, ze de ruimte krijgen om in alle vrijheid tot bloei te komen.

Belofte

Ik ben voorzichtig te schrijven hoe magisch mijn leven is, het lijkt al snel dat ik een formule voor eeuwig geluk beloof. Toch knijp ik regelmatig in mijn arm om te controleren of ik niet droom (of droom ik dat ik in mijn arm knijp?).

Waar ik ooit compleet gericht was op morgen, op het verwezenlijken van mijn dromen, leef ik nu zonder enig doel. Ik droom nog steeds, meer dan ooit, maar geen moment verwacht ik dat ze uitkomen. Het dromen is rijk in zichzelf. Tot mijn verbazing komen de meeste wel uit trouwens, vaak in een betere versie dan ik kon verzinnen. Wat als we op school zouden leren hoe magisch het is even te wachten, de enorme kracht van geduld?

Tegenslagen

Dat wil niet zeggen dat er geen tegenslagen of lastige dingen voorbij komen. Alleen beschouw ik het niet als iets wat mis gaat of gerepareerd moet worden. Het is deel van de rijkdom, maakt het leven rauw en tastbaar. Ik ben niet langer gehecht aan de ene gemoedstoestand boven de andere. Vrolijk, gevolgd door somber, opgewonden danst met saai, geïnspireerd met geen flauw idee hebben over wat dan ook.

In dat alles is de grootste rijkdom het omarmen van mezelf. Met verbazing herinner ik, en zie om me heen, hoe we worstelen, onszelf afwijzen, niet goed genoeg vinden. We volgen trainingen en cursussen, hopend dat we eindelijk goed genoeg worden. Het grootste deel van mijn leven vulde ik zo.

Gebroken heel

En al die tijd ben ik magisch, ben jij magisch! Inclusief alles wat gebroken is aan je, alles wat lichter, krachtiger of wijzer kan. Het maakt jou jou, maakt mij mij. Wat als we dat samen vieren, ons uniek zijn, ons gebroken heel zijn, ons mens zijn tot in elke vezel? Dan hoeven we niet zo hard meer te rennen, ontdekken we als vanzelf hoe magisch het is om even te wachten, de kracht van geduld. Niet als een discipline of zelfpijniging, maar vanuit het vertrouwen dat wat komt komt, dat mijn willen dit moment niet completer maakt dan het al is.

Verlang je de kracht van geduld meer in je leven te omarmen, maar gaat je gevoel van willen of moeten regelmatig met je aan de haal? Je bent van harte welkom voor een coaching sessie.
Lees ook eens 'Waar verdween mijn vrijheid?' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'