Echt tot rust komen
hoe doe ik dat?

Hoe kom ik echt tot rust in de hectiek van alledag? Aan alle kanten wordt aan ons getrokken, het leven danst, zingt en schreeuwt om ons heen. De een zoekt rust in een georganiseerd leven, verzekerd en duidelijk, een ander in religie, de stilte van diepe meditatie of de eindeloze stroom aan wijsheden en cursussen waar we uit kunnen kiezen.

Toch is echt tot rust komen, de werkelijke stilte waar we zo naar verlangen, niet iets waar we naar hoeven te zoeken. Hoe ver weg stilte soms ook lijkt, het is dichtbij. Het is zo dichtbij dat je het doorlopend proeft, ook al vergeten we soms de smaak ervan. Het is dichterbij dan je adem, helderder dan de eerste zonnestralen in de ochtend.

Moetens en mogens

De wereldse hectiek is niets meer dan een flinterdunne afleiding van dat wat we nooit zijn kwijtgeraakt, namelijk onszelf. De stilte, de rust, die we zo verlangen, is wat we allang zijn. Midden in de wereld van sociale media, maatregelen, politici, ‘moetens’ en ‘mogens’, ben jij het licht dat je altijd zocht. Elk kind weet het, zonder woorden. Het schept het in de zandbak, fietst het, zingt het in een zelfverzonnen liedje.

Ik ben er bijna…

En ergens zijn wij gaan geloven dat we iets moeten. Op een dag, eerst een beetje, en langzaam steeds meer, leerde ik dat ik iets moest bereiken, moest groeien, ontwikkelen of zelfs verlicht worden. Het sprookje dat we realiteit noemen verankert steeds dieper in ons, elke keer als we onszelf vertellen, al is het zonder woorden, dat we ‘er bijna zijn’ (of dat we er nog lang niet zijn).

Maar je hart heeft geen haast, hoeft niet van A naar B, hoeft niemand te worden. Het weet dat je alles al bent. Alles wat je zoekt, wat je werkelijk rijk maakt, ben je al lang. Durf dat eens helemaal te voelen: “jij bent de rijkdom die je zoekt”! Niet morgen of pas nadat je het een of ander hebt overwonnen, maar nu, terwijl je deze woorden leest.

Struikelen

Misschien gaf je hoofd je net een reden of zelfs heel veel redenen waarom dat absoluut niet waar is. Ik weet niets van je problemen, de fouten die je maakt. Hoe kun jij nu de Messias zijn die je met zo veel hartstocht zoekt. Zei ik nu net Messias? Zelfs met een hoofdletter?

Wat als alles wat je fout, incompleet, ziek of niet goed genoeg noemt, precies is zoals jij bedoeld bent, precies zoals een werkelijk verlicht mens eruitziet! Als ik struikel over mijn voeten, is dat precies de struikeling die ooit geschreven is. Als ik het niet weet, is dat precies de onwetendheid die me in de oneindigheid van dit moment doet verdwalen. Als je zoekt naar woorden en rustgevende gedachten die je doen geloven hoe oneindig mooi je bent, is dat precies de speurtocht die dit moment haar unieke kleur geeft.

Je bent heel

Je hele leven, of misschien wel levens, was een voorbereiding op deze dag. Wat toevallig lijkt, is een haast oneindige reeks van gebeurtenissen die precies bij elkaar komen. Niet als een les om te groeien. In absolute zin kun je niet groeien, je wordt onmogelijk meer compleet dan je nu al bent. Wat een obstakel lijkt, is niets meer dan de vangrail die ervoor zorgt dat we precies daarheen gaan waar het gepland is. Zelfs niet als een les die je doet ontwaken of je ware zelf helpt vinden. Je bent je ware zelf; hoe zou je dat niet kunnen zijn? Je bent altijd in het nu, helemaal, waar zou je anders zijn?

Er is niets mis, met wat dan ook, hoe onwaarschijnlijk dat soms ook lijkt. Jij bent de ster, de Messias van de wereld die je leeft, je bent heel. Elke stap, elk moment, elke regendruppel is een melodie in een oneindig perfect en prachtig lied.

Dans

En het leven dat aan je trekt? Doet het dat werkelijk, of is het jouw gevecht met die wereld? Is het jij, die de wereld probeert te overtuigen dat jouw plan, jouw ‘willen’, beter is dan het oneindig grote plan waar je deel van bent? Het enige dat het leven doet is je uitnodigen mee te dansen. Een compleet onbekende dans, op muziek die nooit eerder klonk. Zet een stap, gevolgd door een volgende stap, zonder ook maar een idee te hebben waar je uitkomt.

Misschien komen we elkaar tegen in die dans, misschien niet. In elk geval is jouw dans nooit de mijne of andersom. Ik hoef me dus geen zorgen te maken of jij en ik wel op de juiste weg zitten. Het zou schier onmogelijk zijn een afslag te missen. Ons navigatiesysteem is absoluut perfect, alleen is mijn bestemming een andere dan die van jou. Kijk dus niet op het schermpje van je buurman, maar wandel jouw unieke pad. Het pad waar je elk moment opnieuw ‘bestemming bereikt’ zult horen.

Bestemming

Het doel van dit moment is het lezen van deze woorden, ongeacht of ze je inspireren of de meest onzinnige zinnen zijn die je ooit las. De bestemming van elk volgend moment is totaal onbekend en gelijktijdig altijd jouw perfecte bestemming. Je bent rijker dan in geld is uit te drukken. Stop daarom te ontkennen hoe mooi je bent, hoe bijzonder je bent, het is beneden je stand. Draag je Goddelijke pracht met gepaste trots. Groet elke andere verlichte ziel (of ze daar nu zelf bewust van zijn of niet) vanuit jouw licht. Voel hoe oneindig je compassie, je liefde, je woordeloze wijsheid is. Leef helemaal, wetend dat je je bestemming bereikt hebt, al sinds dat je geboren bent.

Echt tot rust komen

Echte rust vraagt niet om actief gevonden te worden, maar ontdekken we in de overgave aan het leven zoals het nu is. Zodra ik stop met rennen ontdek ik dat diepe rust mijn natuurlijke staat is. Zullen we elkaar blijven herinneren af en toe met onze voeten op de aarde stil te staan.

Vind je het lastig om echt tot rust te komen? We hebben nooit geleerd hoe dat te doen, hoe onze diepe innerlijke rust weer helemaal te voelen. Neem contact op voor een coaching sessie. Je bent welkom met alles wat je bent.
Lees ook eens 'Kwetsbaarheid is je superkracht' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'