Ik schiet tekort

Ik schiet tekort. Shit, stoot ik mijn knie. Bam, loop ik weer met mijn hoofd tegen een muur. Plof, struikel ik over een steen. De lastigste zijn soms ook de rijkste momenten of beter gezegd, ze zijn precies even rijk als die momenten waarop alles vanzelf lijkt te stromen. Het leven is niet maar de helft, niet alleen het licht, maar elke ervaring, alles wat we zijn en meemaken.

De rust van het ‘ik’ zit niet in het overstijgen ervan, maar in het omarmen, het leren kennen van dat wat vandaag ‘ik’ is en wat niet. Dansen met mijn heerlijke ‘tekortkomingen’. Ik maak zo’n prachtige fouten en bega nog veel mooiere stommiteiten. Wat een ademruimte om te mogen zijn, helemaal, alles wat ik ben, alles wat je bent. Het avontuur van mens zijn, van leven.

Als muzikant werkte ik met allerlei artiesten die zichzelf stralend en perfect aan de wereld lieten zien. Vol kracht stonden ze op het podium, deden fotoshoots waar de rust en het geluk vanaf straalde. Achter de schermen waren ze vooral onzeker, snakten naar erkenning, naar gezien worden. De spirituele leraren die ik ontmoette verpakten het in een andere vorm. In boeken en bijeenkomsten spraken ze hoe ze bevrijd waren van het ego. De fans waren nu devotees, de drugs de bliss van meditatie, maar het verhaal was hetzelfde. Ze speelden in op onze onzekerheid die verlangt naar iemand die zeker is, die het weet, zodat we hopelijk op een dag zelf zo zeker zijn, ‘het’ weten.

Ook al lijkt het misschien niet zo, de rijkdom van leven zit in zowel het licht als het donker, in de momenten dat je straalt van geluk en in de momenten dat je je teen (al dan niet letterlijk) stoot. Inclusief de momenten waarop je tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent, zelfs dat is deel van mens zijn, van je perfectie.

Er gaat niets mis, je schiet niet tekort. Echt lef is niet doen alsof we perfect zijn, alsof we boven het gepeupel van alledag staan, echt lef is onszelf laten zien met alles wat we zijn. Heerlijk imperfect, heerlijk menselijk, zo oneindig mooi.

Herken je het gevoel dat je tekort schiet? Verlang je ernaar meer je totale rijkdom te leven? Neem contact op voor een coaching sessie of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'