Na zonneschijn komt regen

Vanochtend zag ik een kaart met het spreekwoord ‘na regen komt zonneschijn’. Het vertrouwen en optimisme van dat spreekwoord is een mooie reminder in de lastige tijden van ons leven. Waarschijnlijk herken je, als je terugkijkt hoe waar dit is en ook het tegenovergestelde, ‘na zonneschijn komt regen’.

Na zonneschijn komt regenDat lijkt een wat pessimistisch idee, zo net voor de feestdagen, maar zonder die regen zouden we letterlijk niet kunnen leven. Waar een beetje zonneschijn heerlijk is (ik schrijf deze woorden ingepakt tegen de kou buiten op een bankje), zou alleen zonneschijn een ramp zijn. Kijk maar naar de plaatsen op de wereld waar dat zo is, bijvoorbeeld de Sahara.

We vergeten soms dat ook in ons eigen leven zowel de ‘positieve’ als ‘negatieve’ ervaringen nodig zijn. Ik zet het tussen aanhalingstekens, want elke ervaring is in zichzelf neutraal. Of het positief of negatief is, is afhankelijk van mijn perspectief.

Een vulkaan die uitbarst kan allesverwoestend zijn. Een paar jaar later is de bodem waar de lava stroomde enorm vruchtbaar. De tegenslagen in mijn leven waren enorm lastig (voorzichtig uitgedrukt), maar elke gebeurtenis die ik meemaakte was een onmisbaar ingrediënt voor de rijkdom die ik nu leef. Daarmee zag ik niet dat we zoveel mogelijk pijn moeten opzoeken of elke lastige ervaring als een doorgang naar een rijker morgen moeten zien, maar ik hoop dat je erin leest hoe elk puzzelstukje een onmisbaar deel is van je totale heelheid.

De combinatie van koude winterdagen en de huidige maatregelen zijn een uitnodiging naar binnen te gaan, onze diepe rijkdom bij onszelf te ontdekken. De herkenning dat regen en zonneschijn elkaar afwisselen zoals yin en yang, dag en nacht, donker en licht dat doen, kan het makkelijker maken mee te bewegen in de stroom van het leven.

Ik wens je rijke kerstdagen, vol stilte, vol beweging,
gekoesterd door de oneindigheid van je hart,
Joris

Worstel je met de regen in je leven of kom je andere uitdagingen tegen? Neem contact op voor een coaching sessie.
Lees ook eens 'Coaching, maar dan anders' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'