Ontspannen
hoe doe je dat?

Stel je voor dat je de hele dag aan het hardlopen bent. Het eerste wat je doet als je wakker wordt is rennen, tijdens je ontbijt ren je, op je werk, als je thuiskomt. Geen moment ontspan je, zelfs als je naar bed gaat ren je nog een stukje op je matras, voordat je eindelijk gaat liggen. De volgende ochtend word je met spierpijn wakker en klaagt dat je niet goed sliep. Het leek net alsof je in je slaap nog steeds aan het rennen was.

Vertel dit verhaal tegen vrienden of een psycholoog en ze leggen je uit dat het niet zo vreemd is dat je moe bent en slecht slaapt. Het verbaast je waarschijnlijk niet dat je zo niet ontspant.

Nu doe je dit inderdaad niet letterlijk, althans niet met je lichaam, maar hoe ga je om met je brein? Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat voeren we het informatie. In de ochtend even het nieuws of berichten op je telefoon lezen, op je werk is je brein constant gefocust en ontspanning zoeken we in televisie, sociale media of YouTube. Doorlopend overladen we onszelf met informatie.

Gespannen

Heb je ooit als kind op een schommel rondjes gedraaid? Ik vond dat altijd leuk om te doen, ronddraaien totdat je niet meer verder kunt. Dan til je je voeten op en draai je razendsnel de andere kant op, totdat de touwen van de schommel weer uit de knoop zijn.

De touwen van je brein worden de hele dag aangespannen. Het is niet vreemd dat slapen lastig is of niet de diepe rust geeft die we zoeken. In de nacht draait ons brein net als de schommel de andere kant op. Alles wat we erin stopten komt er als wonderlijke dromen uit (of je ze nu herinnert of niet). Doodmoe worden we de volgende ochtend wakker.

Eenvoudige oplossing

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing, je hoeft er zelfs niets voor te doen, alleen voor te laten. Je verbetert de kwaliteit van je leven enorm door de televisie en telefoon wat vaker uit te zetten, door de hoeveelheid informatie die je tot je neemt te verminderen (met uitzondering van mijn boeken natuurlijk!). 

In eerste instantie voelt het helemaal niet als een verbetering. Je handen grijpen haast automatisch naar je telefoon en met een kop koffie of thee op de bank zitten zonder verder iets te doen is onwennig. We zijn zo gewend ons brein te voeren dat we letterlijk moeten afkicken van onze hang naar informatie. We zijn verslaafd geraakt aan de berichtjes die ons even goed doen voelen (of ons aan ergeren) zodat we alle andere zorgen vergeten.

Iedereen die wel eens mediteert weet dat er in eerste instantie een haast oneindige stroomt aan gedachtes voorbijkomt. Het is niets anders dan de schommel die jarenlang opgedraaid is, die eindelijk terug kan draaien. ‘Gewoon’ niets doen geeft in eerste instantie hetzelfde effect. Heb wat geduld, je bent simpelweg vergeten hoe niets doen ook alweer moest.

Vertroetelen

Vertroetel jezelf daarom als je niets gaat ‘doen’. Zoek een fijne plek, zet de verwarming wat hoger of sla een deken om je heen. Maak een kop van je favoriete thee of koffie en neem een stuk chocolade mee. Het zijn allemaal manieren om tegen jezelf te zeggen dat je het waard bent om ‘gewoon’ tijd met jezelf te besteden. Je bent de meest belangrijke partner in je leven! Wanneer was je echt voor het laatst met jezelf? Ik bedoel niet de interne dialoog die velen van ons hebben, maar echt met jezelf zijn. Plan een afspraak met jezelf in je agenda, ga eens met jezelf uiteten als dat weer kan of fluister in je oor hoe bijzonder je bent. Er is geen televisieprogramma zo mooi als jij!

Ontspannen, hoe doe je dat?

Dus de vraag klopt eigenlijk niet helemaal, ‘ontspannen, hoe doe je dat?’. De uitdaging is niet om ontspannen ‘te doen’, maar ons wat minder in te spannen. Door minder te doen, minder bezig te zijn, ons leven makkelijker en eenvoudiger te maken, blijft ontspanning als een ‘bijproduct’ over.

Het leest makkelijk, maar minder doen kan zo lastig zijn. Tijdens een coaching sessie is er de ruimte om te ontdekken wat er voor zorgt dat je toch blijft rennen en te ervaren hoe krachtig ‘laten’ kan zijn.
Lees ook eens 'Werkelijk vertrouwen, het leven laten zoals het is' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'