Werkelijk vertrouwen
het leven laten zoals het is

Het lijkt zo makkelijk, niets doen. Achterover leunen en het leven laten zoals het is, verbonden vanuit diep vertrouwen.

Totdat het mis gaat. Het loopt niet volgens plan, actie is nodig. Tenminste, zo lijkt het. Dat wat vandaag absoluut noodzakelijk is, is morgen lang niet zo belangrijk meer. Mijn zorgen van 10 of 20 jaar geleden, lijken nu klein, onbeduidend.

Er is het bekende verhaal van de twee wolven. De ene wolf staat voor het alle slechte eigenschappen, boosheid, jaloezie, arrogantie, leugens en ego. De andere voor vrede, hoop, compassie, waarheid en vertrouwen. Ze staan niet zozeer voor de wereld om me heen, maar het gevecht in mezelf. Welke wolf wint dit gevecht? Het wijze antwoord is degene die je voedt.

Is het leven pas compleet als goed kwaad overwint? Ben ik pas heel als alleen mijn positieve kwaliteiten overblijven? Wie bepaald wat goed is? De gedreven verkoper of de Boeddhistische monnik? Het nieuwe testament verteld een ander verhaal over goed en kwaad dan het oude. Is goed als de economie groeit, of juist als de natuur aandacht krijgt? Is goed als spiritualiteit wint over rationeel denken?

We willen op de barricades, opkomen voor wat we weten dat juist is. Werken aan de perfecte samenleving, diep verbonden, waar iedereen werkelijk in harmonie met elkaar leeft. Het is haast onmogelijk te herkennen dat het leven een wijsheid heeft die groter is dan mijn denken, zelfs dan mijn hart! Mijn ego kan sterft nog liever dan dat toe te geven.

Of zijn al die goed en kwaads geen algemene waarheden, maar persoonlijke voorkeuren? Is mijn goed een ander goed dan dat van jou? Misschien is de uitdaging niet zozeer het één het ander te laten overwinnen, maar mijn gehechtheid aan mijn licht en mijn donker een beetje los te laten. Misschien is het leven al lang compleet, behalve in mijn beleving, in mijn oordeel erover.

Het leven werkelijk vertrouwen, het lijkt zo makkelijk. Zo makkelijk om helemaal niets te doen aan wat dan ook. De dans van dit moment dat volledig compleet is, jij die heel bent en dat altijd al was.

Mis je het diepe vertrouwen in het leven, in jezelf? Graag ontmoet ik je in een individuele hart ont-moeting of coaching sessie. Twijfel je of dit voor jou wel geschikt is, neem dan direct contact op.