Wijsheid of vrede met jezelf?

Wijsheid
Het gaat niet over hoe wijs we worden,
maar in hoeverre we in vrede zijn met onszelf,
met wie we zijn,
met het totale leven.

Een leven lang zocht ik. Ik verslond duizenden boeken over spiritualiteit, religie en persoonlijke ontwikkeling. Ik reisde over de hele wereld om leraren te bezoeken, sjamanen te ontmoeten en diepgaande gesprekken met andere zoekers te voeren. Moedeloos werd ik ervan. Nooit zou ik met zoveel rust en wijsheid kunnen spreken, nooit zou ik het leven zien met de helderheid van hun ogen.

Het lastige is dat het nog waar is ook, ik kan de wereld niet zien zoals anderen dat doen, want ik ben ik. Dus zie ik het leven zoals ik ben, luister met mijn oren, spreek met mijn mond. Zolang ik blijf verlangen naar de wijsheid van anderen, ben ik altijd een matige kopie en vooral, ben ik constant in gevecht met mezelf.

De wijsheid die we zo verlangen, het juiste doen, het vinden van het perfecte spirituele pad, is zonder betekenis als er geen vrede is met wie we zijn. Wie ik nu ben, wie jij nu bent, is waar de wereld op wacht. Het pad van een ander is nooit jouw pad. Het is niet vreemd dat het soms eenzaam voelt, want je bent de eerste (en laatste) die jouw unieke pad loopt. Soms loop je even samen, maar uiteindelijk ben jij de enige die dit voor jou bestemde leven leeft.

Omarm daarom wie je bent, wat je bent. Er is niemand zoals jij op deze planeet. Hoe zou je zo een uniek persoon niet lief kunnen hebben? Vergeet het idee wijs te willen worden, als je werkelijk jezelf lief hebt is de voorraad wijsheid die uit je hart stroomt oneindig, zelfs al is die wijsheid dan lang niet meer zo belangrijk. Niets is rijker, magischer en mooier dan jij die vol liefde jezelf omarmt.

Lijkt je zoektocht een reis zonder einde, of voelt het als een cirkel waar je steeds in ronddoolt?
Neem contact op voor een coaching sessie. Je bent welkom met alles wat je bent.
Lees ook eens 'De grootste verandering in mijn leven' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'