Donker en licht
yin en yang

Donker en licht (yin en yang)
We gaan richting de donkerste dag van het jaar. Misschien ook wel gezellig, als je zoals ik van kerstlampjes houdt, maar donker, vooral het donker in onszelf, is niet onze grootste hobby.

Toch ligt in dat donker een enorme schat verborgen. Alles wat je met licht associeert, geluk, vrijheid, orde, doelgericht, groei, ken je al zo goed. Sinds we klein zijn, hebben we structureel geleerd vooruit te moeten gaan, moeten groeien, iemand worden. Zo zijn we experts in licht, in de mannelijke energie geworden.

Maar compleet leven, is als een batterij. Energie stroomt tussen de pluspool en minpool, tussen positief en negatief. Als een van beiden ontbreekt, is er geen energie. Het zijn de twee kanten van dezelfde munt, je kunt niet een kant weghalen, dan bestaat de totale munt niet meer. Er is geen yin zonder yang, geen nacht zonder dag, geen winter zonder zomer.

Alleen hebben we nooit geleerd hoe om te gaan met dat wat we negatief noemen. Als het pijn doet rennen we weg, of vechten ertegen. Zelden stoppen we en durven de pijn compleet te voelen. Onbewust denken we dat niet sterk genoeg te zijn, ‘het’ niet aan te kunnen.

Maar wat je bent is veel sterker dan je denkt. Hoe vaak leek het dat je iets niet aankon, dat het zoveel pijn deed dat je onmogelijk verder kon? Toch ben je nu hier, je leest deze woorden. Jij bent het levende bewijs hoe adembenemend sterk je bent. Als je durft te blijven bij alles wat lastig is, zou je wel eens versteld kunnen staan hoe krachtig je bent.

Donker (yin) is de vrouwelijke energie van overgave. Overgave aan het leven is het tegenovergestelde van doelgericht. Het betekent dat ik durf te vertrouwen, zelfs als ik het begrijp. Ik vertrouw niet uit zwakte, maar omdat wat ik ben oneindig krachtig is, zelfs als dat nu even niet zo voelt. Een ander deel van ‘donker’, van inkeer, van yin, is dat je jezelf vertroeteld, voor jezelf zorgt. Je bent het meer dan waard.

Gebruik deze wonderlijke dagen om jezelf te knuffelen (of nog beter, te laten knuffelen). Heb compassie met alle wonderlijke ‘fouten’ die je maakt, het maakt je zo prachtig menselijk. Ik wens je magische donkere dagen, waar je nog meer van je diepe rijkdom ontdekt.

Soms klinkt het makkelijk in woorden, maar is het lastig het in de praktijk te leven. Je bent onvoorwaardelijk welkom voor een coaching sessie. Geen onderwerp is vreemd of taboe, met alles wat ik ben ontmoet ik alles wat jij bent.
Lees ook eens 'De grootste verandering in mijn leven' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'