Hoe vertrouw ik mezelf?

Als ik je vertrouw, wie of wat vertrouw ik dan? We vertrouwen een ander, God of de mensheid als geheel. Toch is het maar de vraag of dat wel echt mogelijk is!

Want het staat in zeker zin los van een ander. Werkelijk vertrouwen in een ander, kan alleen als ik dat ook in mezelf doe. Twijfel ik (al dan niet openlijk) aan mezelf, dan uit zich dat in elke relatie. Dan mag je niets verkeerds over mijn God zeggen (het zou mijn geloof kunnen doen wankelen) of moet mijn partner zich aan bepaalde regels houden zodat hij of zij mijn vertrouwen niet schaadt. In feite is dat geen vertrouwen.

Werkelijk vertrouwen is het diepe weten dat het leven stroomt zoals bedoeld. Nu klinkt dat makkelijk, maar hoe vind ik dat in Godsnaam, waar is het verstopt?

Zelfvertrouwen?

Wonderlijk genoeg hoeven we er niets voor te zoeken, sterker nog, de uitnodiging is het even te laten. Die zoektocht kan van alles zijn. In mijn geval was het naar ontwaken, verlicht worden, voor een ander is het de zoektocht naar geluk of emotionele rust. Het is een verkapte manier om onszelf af te wijzen. Ik hoef alleen maar iets op te lossen aan mezelf als ik geloof dat er nu iets mis is.

De uitnodiging van elk moment, van ons totale leven, is het te voelen, te proeven. Vertrouwen is niet in woorden te beschrijven, geen conclusie of oplossing. Als mijn gevecht stopt met dat wat nu is, ontspan ik, en ontstaat (zelf)vertrouwen haast als vanzelf. Het is dus radicaal anders dan we hebben geleerd. In plaats van actie, van vooruit, ons best doen, is het stoppen, niets doen, rusten in dat wat nu is.

Magisch pil

Er bestaat geen kant en klare pil, geen simpele oplossing die in een nieuwsbrief past. Sinds we klein zijn hebben we geleerd ons best te doen, iets te moeten worden. Niets doen is in het begin lastig. Misschien maakt het je onrustig of komen allerlei onprettige gevoelens naar boven. Heb geduld met jezelf. Een nieuwe taal leer je ook niet in een dag, een huis bouw je niet in een week.

Ontmoet jezelf en alles wat je voelt vol liefde, zoals je wilt dat een ander je ontmoet. Durf je steeds meer te verbazen wat een prachtig mens je bent, met alle menselijke eigenschappen die daarbij horen. Ik bewonder je lef om niet het voorgekauwde pad te lopen, waarom zou jij jezelf daar niet om bewonderen?

Voelt vertrouwen in anderen of jezelf ver weg of is het lastig de ‘juiste’ stappen te zetten? Je bent van harte welkom voor een coaching sessie.
Kijk ook eens naar 'Er is niets mis met je' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'