Mijn mening

Mijn mening
Het lijkt dat we onze mening delen om anderen te overtuigen van ons gelijk. Toch is dat meestal niet de echte reden dat het delen van onze mening zo belangrijk is.

We doen dat omdat ergens iets in ons twijfelt, wil testen of anderen er hetzelfde over denken. Ik hoop zoveel mogelijk medestanders te vinden, waardoor ik niet meer aan mijn conclusie, aan mijn kijk op het leven hoef te twijfelen. Als immers genoeg mensen het met me eens zijn, moet het wel waar zijn. Het geeft een gevoel van zekerheid.

Niet zo vaak staan we erbij stil dat we kuddedieren zijn. Toen we nog jagers waren was de kudde essentieel om te overleven, in een groep zijn je kansen tegen een aanvallend roofdier veel groter dan in je eentje. Het heeft ervoor gezorgd dat we een grote drang hebben ‘erbij te horen’.

Toch is er een andere manier om ons te verbinden, zelfs als we op het oog een compleet andere kijk op dingen hebben. Want verborgen onder elke mening zit pijn, verdriet of angst. Iets wordt niet gehoord, niet gezien. Als ik mij daarmee verbindt, kunnen we totaal andere ideeën hebben en toch diep verbonden zijn. Dan horen we elkaar, zonder te vallen over de precieze inhoud.

Het is overigens nooit eenrichtingsverkeer. Verbinding vraagt ook mijn pijn te delen, mijn angst te laten zien. Dan ontmoeten we elkaar voorbij woorden, in de eenvoud van ons zijn.

Zet je masker af,
je hebt het niet meer nodig,
het diende je zo lang,
maar nu wil ik je naakt zien.

Laat me je pijn voelen,
hoe lelijk het ook lijkt,
laat me je hart houden,
stukje voor stukje voor stukje.

Ik wil degene ontmoeten,
die nog niets heeft bereikt,
niets geleerd,
niemand is geworden.

Laten we samen blijven,
bij dit wat zoveel pijn doet,
waar alles schreeuwt,
en toch niets dan stilte is.

Zet je masker af,
ben niet langer bang voor je licht,
het diende je al zo lang,
maar nu wil ik je naakt zien.
(uit: ‘Het gras is groener aan deze kant‘)

Botst je mening regelmatig met die van je geliefde of vrienden? Herken je het verlangen naar werkelijke verbinding, maar val je toch steeds terug in bekende patronen?
Neem contact op voor een coaching sessie. Je bent welkom met alles wat je bent.
Lees ook eens 'Wijsheid of vrede met jezelf?' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'