Niets doen als oplossing
de kracht van ontspannen

Ontspanning als oplossing?

Ik zit, zoals wel vaker, buiten op een bankje met een warme kop koffie. Het wordt weer kouder, dus handschoenen (zonder vingertoppen, zodat ik kan schrijven), muts en sjaal zijn deel van de standaarduitrusting. Om me heen zie ik steeds dezelfde beweging, vooruit. Iedereen is onderweg, gaat ergens naartoe. We moeten altijd ergens zijn en zijn vaak ook nog eens laat, dus rennen, fietsen en rijden we zo snel mogelijk.

Als we op een dag de prachtige dans van energiestromen konden zien, zagen we hoe het merendeel van ons afstroomt. Ik loop ‘hier’, maar mijn energie is ‘daar’ waar mijn aandacht is. In een winkelstraat op een zaterdagmiddag is ‘ik wil’ vrijwel de enige beweging (‘ik wil’ stroomt altijd weg van mezelf). ‘Ik ben’ kom je daar niet snel tegen.

We bewegen constant van de non-duale wereld van zijn naar de duale wereld van denken en materie. Spiritualiteit is de omgekeerde beweging, hoe meer je naar binnen gaat, hoe non-dualer je wordt (of beter gezegd, hoe meer je je non-duale natuur leert kennen).

Gek genoeg vinden we vertragen en ontspannen moeilijk. Zomaar niets doen lijkt een haast onmogelijke opgave. Tijdens bijeenkomsten en individuele hart ont-moetingen (coaching sessies) krijg ik regelmatig de vraag: ‘hoe kan ik werkelijk ontspannen?’. Van jongs af aan is ons ingeprent dat niets voor niets is, als we iets willen, moeten we er iets voor doen.

Niets doen, ontspannen, vertragen als oplossing

Op dezelfde manier kijken we naar ontspannen. Ik kan pas ontspannen als… Wat in plaats van de puntjes staat is voor iedereen anders, maar we geloven dat we er iets voor moeten doen. Ontspannen is niet zozeer iets doen, maar laten. Het is het laten van steeds aandacht geven aan onze to-do lijst en de hersenspinsels die in elk moment hun rondjes draaien.

Mijn hersens denken. Zolang ik leef kan ik dat (gelukkig maar) niet stoppen. De vrijheid is hoeveel aandacht ik het geef. Als die aandacht een beetje verminderd, voel ik weer mijn hele lijf, mijn hart, buik en seksuele energie. De uitdaging is niet om weer iets nieuws te doen, het volgende moeten, maar juist om te laten.

Een groot deel van de Westerse problemen verdwijnen als we een beetje (of iets meer) durven minderen. Het meest makkelijke om te laten zijn sociale media en televisie. In het begin merk je waarschijnlijk hoe lastig dat is (en hoe verslaafd je er dus eigenlijk aan bent). Ga ‘gewoon’ eens niets doen en kijk verwonderd om je heen. Misschien net zoals ik op een bankje buiten, misschien een plekje thuis of je trekt je jas aan en slentert nergens naartoe.

Spiritualiteit is niet ver weg, hoeft niet eens esoterisch of heilig uit te zien. Spiritualiteit is hier, het is wat je bent, nu in dit moment.

Je bent van onvoorwaardelijk welkom voor een coaching sessie. Nemen je gedachtes soms een loopje met je, is ontspannen lastig of is het moeilijk om gewoon niets te doen?
Lees ook eens 'Dank voor wie je bent' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'