Wie zou je zijn als je zeker wist?

Wie zou je zijn,
als je zeker wist,
dat wie je nu bent precies is,
zoals je hoort te zijn?

Deze zin schreef ik in ‘Inclusief Alles, leven zonder uitzondering‘. Stop heel even en stel je echt eens voor hoe je je zou voelen als je zeker wist dat wie je nu bent, wat je nu voelt, denkt, twijfelt, lacht, precies is zoals je bedoeld bent! Even weet je zeker dat er geen haar op de verkeerde plek zit, dat het verdriet dat je in je hart voelt het juiste verdriet is, je depressie de perfecte depressie. Hoe zou je dan naar jezelf kijken, hoe zou je tegen jezelf spreken?

Jij en ik zijn deel van iets wat veel groter is dan ons lichaam, onze gedachten. Het maakt niet uit of je dat als een diepe spirituele wijsheid ziet of de wetenschappelijke kennis dat we deel van de kosmos en natuur zijn. We zullen nooit in staat zijn volledig te begrijpen wie of wat we zijn, laat staan waarom we hier zijn. Wat als we in plaats van onszelf en het leven eindeloos te analyseren, het ‘gewoon’ leven? Onze dankbaarheid tonen door ons bestaan te vieren. Hoe je het ook wendt of keert, jij en ik zijn een wonder, een onverklaarbaar wonder.

In elk moment, elke windvlaag, elke regendruppel, elke straal zon, zit de uitnodiging ons ‘doen alsof we begrijpen’ te laten en te voelen hoe we gedragen worden door het totale leven. Oprecht weet ik niet of een gebed spiritueler is dan een glas bier, rijkdom beter dan armoede. Dus buig ik steeds weer voor dat wat voorbijkomt, zelfs als wat voorbijkomt mijn onmacht om te buigen is!

Durf ik echt het leven te ontmoeten, alsof wie ik nu ben precies is zoals bedoeld? Durf ik jou zo te ontmoeten en jij mij? Twee zielen, twee wijzen, twee niets-wetenden, twee die één zijn, in adembenemende perfectie.

Wie zou je zijn,
als je zeker wist,
dat wie je nu bent precies is,
zoals je hoort te zijn?

Lees je deze woorden, maar hebben twijfels vaak de overhand in je leven? Neem contact op voor een coaching sessie.
Lees ook eens 'Hoe vind ik mijn authentieke zelf?' of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'