Werkelijke verbinding

Lang zocht ik verbinding. Het was het de reden waarom ik zo mijn best deed. Als ik eenmaal succesvol ben, ben ik werkelijk verbonden met iedereen die ik ontmoet. Later, toen ik ontdekte dat succes niet de magisch pil was, wandelde ik het pad naar binnen. Nu droomde ik werkelijke verbinding te vinden in meditatie, in gebed, door verlicht te worden. Zo rende ik dag en nacht onderweg naar de belofte van het ‘morgen van verbinding’.

Elke dag leerde ik, werd bewuster, ontdekte meer over wie ik was. Mijn blinde vlek zat niet in de antwoorden die ik vond, maar in de vragen die ik stelde. Geen moment kwam het in me op dat de vraag die ik stelde misschien niet klopte. Was het wel waar dat ik niet verbonden was? Het was mijn diepe overtuiging en dus voelde het ook zo, maar is het eigenlijk wel mogelijk niet verbonden te zijn?

Om me niet verbonden te voelen, moet ik geloven dat het mogelijk is los te staan van de rest van het leven. Het is een hardnekkige droom, we zijn er zo van overtuigd, dat we ons hele leven erop inrichten. Ik moet ‘vechten’ tegen andersdenkenden, tegen alles wat mis kan gaan, zelfs tegen de dood! Ik moet mijn best doen, hard werken, anders wordt het niks. Diep daaronder zit steeds het geloof dat ik los sta van de natuur om me heen, los van de kosmos, los van jou.

Verbinding kan ik niet vinden, niet ontdekken, niet leren. Werkelijke verbinding is het natuurlijke resultaat als ik het sprookje van ‘onverbonden’ niet langer geloof. Daarvoor is het nodig te ontdekken dat ik niet de dirigent ben van dit prachtige levenslied. Voor mijn ego is het een ramp om toe te geven dat ik ‘maar’ de danser ben, de toeschouwer, de luisteraar van dit magische spel. Het is het einde van de illusie van de super-ik. Het ‘ik’ lost op in de kosmos en herinnert weer dat het altijd alles en niets was, het leven zelf, ongeboren, onsterfelijk.

Ons ‘ik’, ons overlevingsmechanisme, is ongelooflijk krachtig. Het heeft ons beschermd, zorgt voor onze veiligheid. Heb daarom compassie met jezelf, koester jezelf, ben zacht, heb jezelf lief. Dat is de ‘plek’ waar je verbinding herontdekt. Liefde, werkelijke verbinding, zit openlijk verborgen in zachtheid, midden in je hart, midden in dit moment. Wat we zijn is één, zelfs in die momenten waarop het zo verdeeld lijkt.

Herken je de zoektocht naar werkelijke verbinding, maar voelt het soms als een lang en eenzaam pad? Je bent van harte welkom voor coaching sessie. Kijk ook in de agenda of mijn nieuwe boek 'Donker, de ongeziene helft van heel zijn'.
Lees ook 'Kwetsbaarheid is je superkracht'.