De grootste verandering in mijn leven

De grootste verandering is dat ik niets hoef te veranderen aan wat dan ook.

Ik lees graag, laat me inspireren door de meest uiteenlopende mensen. Niet zozeer schrijvers en sprekers over spiritualiteit, bewustwording of non-dualiteit, maar uit alle uithoeken van het leven. De muzikant die zoekt naar de ultieme expressie van zijn of haar passie, de kunstenaar die de perfecte streek van het penseel verlangt. De verslaafde die clean wil worden, de gepolijste zakenman of vrouw die minder clean wil leven.

In ieder van hun herken ik een stukje van mezelf en hoe ik jarenlang op zoek was naar het antwoord dat alle andere antwoorden overbodig zou maken.

De grootste verandering

Op een dag veranderde mijn leven radicaal, zonder dat er ook maar iets veranderde. Het leven stond stil, zonder dat het ook maar een moment ophield met bewegen. Sinds die dag is mijn wanhopige zoektocht weggevallen, als een oude jas die ik met veel liefde droeg, maar nu niet meer nodig is.

Elke dag zit zit vol uitdagingen. Dingen gaan goed, dingen gaan mis. Soms zit het mee, soms zit het tegen. De ene dag klinkt mijn muziek uit het diepst van mijn hart, de volgende dag is het nodeloos gepruttel. Er zijn momenten waarop ik prachtige zinnen schrijf en momenten waarop zelfs een boodschappenlijstje schrijven een uitdaging is.

Toch stel ik me nooit de vraag: ‘Wat gaat er mis?’ Ik vraag me zelfs niet af wat ik beter kan doen. Ik stel die vragen niet, omdat in me het diepe vertrouwen zetelt dat alles precies is zoals bedoeld. Wat ik denk, voel, doe en wie en wat ik ontmoet, is een dans van adembenemende perfectie.

De enige vraag die ik mezelf stel is: ‘Welke perfectie zie ik niet?’ Het is niet de wereld die verbeterd hoeft te worden, noch mezelf, het zijn alleen mijn ogen die te blind zijn. Mijn hersens die even niet in staat zijn de perfectie te begrijpen.

Vertrouwen

Dat vertrouwen is een magische rust, als een ondergrondse rivier die in elk moment stroomt. Het is de overgave aan dat wat is, in plaats aan dat wat ik wil. Ik zal het leven en mezelf nooit begrijpen – daarvoor is het veel te oneindig – maar toch vertrouw ik het. In liefde geef ik me er aan over. Ik ben niet de doener, ook al gebeurt er van alles wat uit mijn vingers of hart lijkt te stromen.

Durf het leven te vertrouwen en vooral, vertrouw jezelf, onvoorwaardelijk. Niet omdat alles perfect gaat of je altijd weet wat je moet doen, maar ‘gewoon’ omdat je jezelf vertrouwt, omdat je het waard bent!

De grootste verandering is dat niets aan wat dan ook veranderd hoeft te worden.

Mijn boek ‘Donker, de ongeziene helft van heel zijn‘ gaat over het ontdekken van je enorme rijkdom, in zowel je licht als donker. Lees er meer over, kijk eens in mijn agenda of neem contact op voor een coaching sessie.