De stappen naar verlichting

Steeds is er weer die belofte, morgen, als ik deze stap overwonnen heb, als ik die leraar volg of deze denkwijze begrijp. De belofte van dan…
Dan wordt het beter, dan ben ik compleet, dan mag ik er helemaal zijn. De stappen naar verlichting.

Maar wat als er helemaal geen stappen zijn? Wat als jij al lang compleet bent, er altijd mocht zijn? Maar, maar, anderen zeggen, mijn gevoel voelt, mijn hoofd denkt dat…

En zo geloven we onszelf onheel, ontkennen we onze oneindige rijkdom. Wonderlijk genoeg is niets behalve een kleine verandering in ons perspectief op het leven nodig. Niet langer op zoek naar het vinden van perfectie, maar leven vanuit het vertrouwen dat dit moment perfect is. De vraag is of ik die perfectie durf te omarmen, zelfs als alles compleet gebroken lijkt?

De perfecte dag

Ik sta op, mijn hoofd voelt zwaar. Ik kom thuis na een lange dag en alles is moe. Er valt een rekening op de mat die ik onmogelijk kan betalen, ik verlang naar een innerlijke stilte die met geen meditatie te bereiken valt. Durf ik in dat alles te herkennen hoe wonderlijk het leven is, hoe magisch ik ben. Niet omdat ik altijd vrolijk, altijd ‘in het nu’ of altijd liefdevol ben, maar omdat ik de stilte herken van waaruit al die bewegingen plaats vinden. 

Het maakt niet uit of ik die stilte ‘ik’, God, ‘het leven’ of ‘alles’ noem. Elke naam is hooguit een nieuw bedenksel van mijn hoofd. Zelfs de vraag waarom of hoe is niet van belang. Het enige dat is, werkelijk is, is het leven, dit moment, met alles wat daarbij hoort, zonder enige belofte, zonder stappen naar verlichting. Ik ben daar waar ik hoor te zijn.Soms gaat je denken in een cirkel, als een plaat die blijft hangen, keer op keer dezelfde lus waar geen einde aan komt. Graag luister ik naar je, ontmoeten we elkaar vanuit de diepe stilte die we zijn. Goede adviezen heb je waarschijnlijk al meer dan genoeg gekregen in je leven. Daarom heb ik geen  antwoorden voor je,  maar door werkelijk gehoord te worden, ontdek jij jouw antwoorden. Niet een theoretisch, maar praktisch onleefbaar antwoord, maar jouw werkelijk vrijheid, precies waar je nu al bent.

Lees meer over individuele sessies